Pengar = Energi ?

Det fina med att ha en egen blogg är att man kan presentera sina tankar för omvärlden. Vilket jag och min kamrat självklart kommer att använda oss av. Här är första flöde av tankar.

Pengar, vår mest kittlande, använda och frestande uppfinning vi tagit fram. En uppfinning som togs fram för att förenkla våra liv och göra vissa nya former av transaktioner möjliga. I grundkursen av nationalekonomi får man lära sig att pengar fungerar på tre sätt. Dels som helt likvitt medel, att man alltid kan använda pengar i alla former av kommersiella transaktioner. Dels som värdebevarare (man kan spara pengar som bytt till sig vid ett givet tillfälle utan att de nämnvärt tappar i värde, många varor till exempel potatis ruttnar och fungerar inte som värdebevare) och nummer tre är att vi bara behöver ett prissättningssystem, där alla varor är satta mot ett prissystem istället för att ha pristabeller mellan alla varor sinsemellan.

Men vi har lärt oss älska pengar långt över värdet på dessa tre funktioner. Vi ger pengar ett egenvärde och önskar oss inget annat i livet än rikedom och när vi säger rikedom så är de fullständigt givet att det är rikedom av pengar. Ett liv i rikedom är ett liv med mycket pengar. Små barn älskar att räkna pengar, vi har inga som helst problem att göra nästan vad som helst för att få pengar och det verkligt intressanta med det här är att pengar i dess enklaste form är vårt mål. Vi behöver inte tänka på semestern eller den saken vi vill kunna köpa utan det räcker att fokusera på ett kontoutdrag med ett högt belopp. Så har vi lyckats förskjuta betydelsen av pengar iväg från ett materiellt värde till att fylla ett psykiskt behov. Vi samlar pengar på hög, betalar stora summor pengar för kläder bara för att visa att vi har mycket pengar.

Pengar har blivit poäng och är det något vi människor gillar mer än pengar så är det poäng. Vi älskar poäng så mycket att vi väljer att köpa poäng för pengar, onlinespel är ett konkret exempel på det. Poäng är status och status är värt alla poäng/pengar i världen. Den som har flest poäng vinner, skit i om poängen är pengar som skulle kunna investeras i något vettigt, eller spridas till en större befolkning. Jag ska ha så många poäng som möjligt för att ha flest poäng.

När direktörer på diverse olika företag tycker att de ska ha feta bonusar för att orka ta jobbet, så har det självfallet inte att göra med att deras familjer skulle svälta om de fick en normal lön. Det handlar om poäng att visa för de andra direktörerna. Fler poäng gör att man stiger på rankingen och vem vill inte ligga överst? Detta leder till slutsatsen att vi i stor utsträckning skulle kunna byta ut pengar mot poäng.

Hur skulle detta fungera i praktiken, vi tar en konkret exempel. Om man tar över som direktör för ett företag får man en vissa summa poäng. Om man sedan ska köpa ett designerkök för att visa sin status så betalar man dels det materiella värdet av köket i pengar, som är materialkostnaden plus arbetskostnaden, sedan måste man betala med statuspoäng för att få köpa köket. Säg att man måste ha typ 3000 poäng för att köpa ett par dolce gabbana jeans, kanske 1 miljon poäng för en ferrari, 20 miljoner poäng för en skidstuga i Aspen. Detta gör att vi inte missbrukar de materiella resurser vi har på jorden för fullständigt nonsens. För att göra poängsystemet ännu mer intressant kan man ha olika typer av poäng, gröna, gula, blå och olika kombinationer där emellan. Poäng som man får om man lyckas med olika saker, till exempel skulle idrottstjärnor kunna få gula poäng och bankfolk blå, det skulle skapa en intressant inbördes poängställning mellan poängen som man skulle kunna byta som hockeykort. Folk skulle bli som tokiga för att lyckas få ihop ett gulgrönt fotbollspoäng, någon annan skulle kräva tre röda (kreddiga) kulturpoäng extra utöver köpeskillingen för att sälja sin tjusiga gamla volvo amazon. Alla människor skulle efter bara några veckor glömma bort att pengar var till för andra saker än rent materiella ting och vill skulle slippa bygga något så viktigt som världsekonomin högst uppe i tornet på ett luftslott.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Pengar = Energi ?

  1. Pingback: Shaun

  2. Pingback: Barry

  3. Pingback: andy

  4. Pingback: Jay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>