2 sidor

Två sidor skrivna, långt ifrån färdigt material. Den andre hälften har inte läst sidorna än. Men kanske är det en början. Något säger mig att de kommer att ändras mycket innan vi bestämmer att de är färdiga. Får nog vara lite nöjd ändå, för hur gör man. Något måste vara det första man skriver, det fina är att ingen på utsidan behöver läsa de första stapplande raderna. Frågorna är fortfarande många, hur börjar man, hur mycket bör man läsa in innan man skriver, är idén tillräckligt bra. Som de skeptiker vi är skulle den sista frågan vara ett problem, men vi är inga tvivlare. Så vi fortsätter helt enkelt att bara mangla på.

Jag förstår att ni hängivna läsare av denna blogg sitter på en del svar eller knappt kan bärga er i väntan på fortsättningen, hur kommer vi att gå vidare?

Har även pratat med en god vän om bloggens design, enligt honom inte optimal. Som alla vet är “appearance” allt, så vi får ta och se över den frågan.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

BSS – Ett självklart val?

Hörde talas om en förening i veckan, som verkar spännande. BSS, bevara Sverige svenskt. Fantastiskt tänkte jag, en förening som har som mål att bevara det fina vi har i Sverige. Min spontana reaktion var naturligtvis att i mitt huvud lista allt det som jag tyckte är bra med Sverige. Jag insåg snart att det finns mycket som den här förening måste jobba med, för listan blev lång.

Som nummer ett på listan kom fred. Den fredliga avkrok av världen vi blivit är ett arv som BSS måste försöka bevara. Även om freden ibland varit tvivelaktig (läs andra världskriget), finns det krig vi kan vara stolta över att vi inte gett oss in i. Ett av dem är krig med Norge. Att vi upplöste unionen utan blodsutgjutelse, ett annat att vi inte gav oss in i ett korkat krig om Åland, när Finland blev fritt från Ryssland. Det var därför skönt att höra att det kanske fanns en förening som BFF, som verkar för en fortsatt stark fredsbevarande kultur.

Nummer två på listan var vår relativt långa tradition av demokrati. Demokratin kan och bör alltid förbättras och hållas vid liv. Därför är det bra med en kulturförening som visar på vår snart hundraåriga tradition av att ha en regering som representerar folket, samt en lag som värnar yttrandefrihet, religionsfrihet och individens rätt till integritet (speciellt här har BFF något jobba med). Nummer tre på listan kommer vår numera långa (om än något avstannande) tradition av att ”alla ska med”. Vi har byggt en välfärdsstat som skapat valmöjligheter i livet för det flesta invånare oberoende av socioekonomiska bakgrund. Det så kallade svenska modellen har blivit världsberömd, låt BSS verka för att invånare i andra länder ska få samma möjligheter som de svenska.

Högt upp på listan kom också den nyfikenhet som finns i det här landet. Många kanske tycker att vi är lite nervösa och otåliga här i Sverige, men själv tycker jag att det är ett ganska fint drag att vi kastar oss över maträtter från andra länder och skryter med vilka avkrokar av världen som vi besökt. Allt enligt parollen desstu avlägsnare och svårtillgängligare, desstu häftigare. Vi har även länge haft en öppenhet och nyfikenhet på nya traditioner och kulturer som kommit hit och berikat våra liv. Det finns många som kommit till Sverige senare i livet som tycker att de blivit så väl mottagna både av människorna här och myndigheterna (även om detta är något BSS troligen behöver jobba en del för att väcka till liv igen). Jag har själv många gånger hört hur väl omhändertagna min mormor och morfar blev när det kom hit.

Att de värderingar, fenomen och kulturella yttringar jag nu listat enbart är svenska är nog svårt att hävda. Men att om det med att bevara Sverige svenskt menas att bevara och lyfta fram det jag listat är jag den första att skriva under på att kulturförening BSS verkligen fyller en fin funktion. När jag senare undersökte föreningen närmare, insåg jag till min förvåning att det inte var detta som föreningen menade med att bevara Sverige svenskt.

Epilog

BSS finns inte längre. Under sin verksamma tid stod de för nationalistiska och rasistiska idéer, alltså det bakvända och puckade i Sverige (och många andra länder med för den delen). BSS slogs ihop med framstegspartiet och bildade Sverigepartiet som även det upplöstes. De som en gång bildat BSS bildade då istället Sverigedemokraterna och använde länge den slagkraftiga parollen, Bevara Sverige Svenskt!

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Framsteg

Bokskrivarprocessen börjar sakta men säkert att ta fart. Det arbete vi la ner under sommarens resa runt i Europa visade sig vara en riktigt bra grund, även om det blev ganska lite producerat i rent material. Upplägget för boken och en arbetstitel är i alla fall färdig. Men vi har däremot inte hunnit författa några faktiska texter, eftersom att det fortfarande finns en del kunskapsluckor att fylla i. Därför har vi nu monterat upp en whiteboardtavla som vi använder som mind-map och skriver ner en tidsplan.

Nu måste arslet lyftas ur vagnen och producera det första kapitlet. Det ska bli spännande att se vilka problem som dyker upp när boken tar form!

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Snart så, snart så…

Självklart har vi inte hunnit planera, skriva eller förbereda det vi hade tänkt att vi skulle hinna. För mycket jobb och skola samt kanske, lite dålig planering. Nästa vecka åker hälften av bokmakarna på semester, som troligen inte för boken framåt. Men veckan efter det, då smäller de.

Under tiden publicerar vi vad som var ett utkast till det första inlägget, för att ge en vidare beskrivning av projektet.

Bloggtexter

1
Det verkar som att för att få många läsare på sin blogg är det en nödvändighet att visa närbilder på skor, helst sina egna. Men det är kanske inte så noga. Nedan ser du bilder på skor jag inhandlade på Broadway (NYC).

Prologen till historien om vår bok ligger i tanken att skriva ett manifest till kollektivet Fritis. Idén föddes förra vintern, men den tändande gnistan till boken föddes under våren. En bok där vi skulle kunna skriva vad vi tror på. Som start på projektet och inspirationsresa åkte vi på en tågluff in tre veckor. Det kändes som ett rimligt avstamp för två orutinerade författare. Det är allmänt känt att alla rutinerade författare åker på inspirationsresor. Bäst att följa dem i fotspåren.

Med en stor och en mindre väska drog vi en solig dag i Juli ut på en resa som skulle bjuda på det mesta förutom sömn. Tanken med resan var enkel, mycket tid på tåg innebär mycket tid att diskutera idéer och skriva ned tankar. Fyra och ett halv stopp var inplanerade. Prag kom att bli det mest fruktbara stoppet för boken. Vi lyckades bestämma formen för boken och diskuterade igenom vilka områden som vi ska ta upp. Långa filosofiska diskussioner, som inte alltid kändes som om de ledde någonstans. Så här i efterhand känns det som vi fort arbete ut ett ramverk. Men sanningen är den att vi timme efter timme diskuterade detaljerade teoretiska filosofiska resonemang, där det kändes som vi aldrig riktigt enades om något. Efter några dagar hade vi dock tillslut grunden för boken. Vi hade enats om de stora dragen och även visat varandra att vi är rörande överens om dem.

Resten av resan var fantastisk och hetsig på väldigt många vis, men direkt fruktbar för boken är svårt att säga att den var. Vi lärde oss bland annat att italienska tåg inte går i tid, att det finns mycket gamla horsare på en tågstation i Genova mitt i natten, att Paris är en trevlig stad, samt att det inte är omöjligt att surfa.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Pengar = Energi ?

Det fina med att ha en egen blogg är att man kan presentera sina tankar för omvärlden. Vilket jag och min kamrat självklart kommer att använda oss av. Här är första flöde av tankar.

Pengar, vår mest kittlande, använda och frestande uppfinning vi tagit fram. En uppfinning som togs fram för att förenkla våra liv och göra vissa nya former av transaktioner möjliga. I grundkursen av nationalekonomi får man lära sig att pengar fungerar på tre sätt. Dels som helt likvitt medel, att man alltid kan använda pengar i alla former av kommersiella transaktioner. Dels som värdebevarare (man kan spara pengar som bytt till sig vid ett givet tillfälle utan att de nämnvärt tappar i värde, många varor till exempel potatis ruttnar och fungerar inte som värdebevare) och nummer tre är att vi bara behöver ett prissättningssystem, där alla varor är satta mot ett prissystem istället för att ha pristabeller mellan alla varor sinsemellan.

Men vi har lärt oss älska pengar långt över värdet på dessa tre funktioner. Vi ger pengar ett egenvärde och önskar oss inget annat i livet än rikedom och när vi säger rikedom så är de fullständigt givet att det är rikedom av pengar. Ett liv i rikedom är ett liv med mycket pengar. Små barn älskar att räkna pengar, vi har inga som helst problem att göra nästan vad som helst för att få pengar och det verkligt intressanta med det här är att pengar i dess enklaste form är vårt mål. Vi behöver inte tänka på semestern eller den saken vi vill kunna köpa utan det räcker att fokusera på ett kontoutdrag med ett högt belopp. Så har vi lyckats förskjuta betydelsen av pengar iväg från ett materiellt värde till att fylla ett psykiskt behov. Vi samlar pengar på hög, betalar stora summor pengar för kläder bara för att visa att vi har mycket pengar.

Pengar har blivit poäng och är det något vi människor gillar mer än pengar så är det poäng. Vi älskar poäng så mycket att vi väljer att köpa poäng för pengar, onlinespel är ett konkret exempel på det. Poäng är status och status är värt alla poäng/pengar i världen. Den som har flest poäng vinner, skit i om poängen är pengar som skulle kunna investeras i något vettigt, eller spridas till en större befolkning. Jag ska ha så många poäng som möjligt för att ha flest poäng.

När direktörer på diverse olika företag tycker att de ska ha feta bonusar för att orka ta jobbet, så har det självfallet inte att göra med att deras familjer skulle svälta om de fick en normal lön. Det handlar om poäng att visa för de andra direktörerna. Fler poäng gör att man stiger på rankingen och vem vill inte ligga överst? Detta leder till slutsatsen att vi i stor utsträckning skulle kunna byta ut pengar mot poäng.

Hur skulle detta fungera i praktiken, vi tar en konkret exempel. Om man tar över som direktör för ett företag får man en vissa summa poäng. Om man sedan ska köpa ett designerkök för att visa sin status så betalar man dels det materiella värdet av köket i pengar, som är materialkostnaden plus arbetskostnaden, sedan måste man betala med statuspoäng för att få köpa köket. Säg att man måste ha typ 3000 poäng för att köpa ett par dolce gabbana jeans, kanske 1 miljon poäng för en ferrari, 20 miljoner poäng för en skidstuga i Aspen. Detta gör att vi inte missbrukar de materiella resurser vi har på jorden för fullständigt nonsens. För att göra poängsystemet ännu mer intressant kan man ha olika typer av poäng, gröna, gula, blå och olika kombinationer där emellan. Poäng som man får om man lyckas med olika saker, till exempel skulle idrottstjärnor kunna få gula poäng och bankfolk blå, det skulle skapa en intressant inbördes poängställning mellan poängen som man skulle kunna byta som hockeykort. Folk skulle bli som tokiga för att lyckas få ihop ett gulgrönt fotbollspoäng, någon annan skulle kräva tre röda (kreddiga) kulturpoäng extra utöver köpeskillingen för att sälja sin tjusiga gamla volvo amazon. Alla människor skulle efter bara några veckor glömma bort att pengar var till för andra saker än rent materiella ting och vill skulle slippa bygga något så viktigt som världsekonomin högst uppe i tornet på ett luftslott.

Posted in Uncategorized | 4 Comments

Tiden som flytt

Att det andra inlägget skulle dröja så här långt tid var inte meningen. Men nu kommer det ungefär ett halvår senare. Den egentliga introduktionen till den här bloggen hoppas nu över och vi går direkt på var vi ligger i bokmakarprocessen. Det kan sammanfattas ganska enkelt, en sammanställning av det arbete vi gjorde förra sommaren och en ordentlig planering ska göras omgående. Omgående är i våra kretsar ett något luddigt begrepp och därför blir jag tvungen att sätta lite press på oss, senast måndag ska sammanställning påbörjats och senast söndag samma vecka ska den preliminära planeringen var klar. Under tiden kommer vi publicera lite material som var tänkt att publiceras tidigare.

Posted in Uncategorized | 4 Comments

Att skriva en bok

Att skriva en bok är något vi aldrig gjort.                                                                                     Men det är utgångspunkten för den här bloggen. Vi ska skriva en bok

Bloggen du nu läser är historien om hur boken skrivs, berättad i realtid. Historien om Joakim och Daniel som jobbar, pluggar, praktiserar, pluggar lite till och nu även skriver en bok. Det handlar om hur de får tiden att räcka till när dygnet inte har nog många timmar. Tanken är att läsarna av denna blogg ska få följa med i processen det innebär att skriva en bok.  Hur författarna resonerar kring de frågor och problem som uppstår i sökandet efter bokens innehåll. Det här är första kapitlet på ett nytt äventyr.

Posted in Uncategorized | 1 Comment